Sjeme čuvarkuće
5 posters
International Sempervivum forum :: Foreign language forums :: Forum o čuvarkućama (Croatian and Serbian language)
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Sjeme čuvarkuće
Bok svima!
Na jednom portalu našla sam post u kojem se nudi sjeme čuvrakuće za 30 kn!
da li se to isplati kupovati? I ako da, da li se na nešto posebno mora paziti kad se sadi?
Ovako ide post:
U paketiću od 25 mg je 200 sjemenki raznih sjemenki čuvarkuća, zelenih, crvenih, zelenih sa crvenom sredinom.........upustvo uz njih je na engleskom!
Na jednom portalu našla sam post u kojem se nudi sjeme čuvrakuće za 30 kn!
da li se to isplati kupovati? I ako da, da li se na nešto posebno mora paziti kad se sadi?
Ovako ide post:
U paketiću od 25 mg je 200 sjemenki raznih sjemenki čuvarkuća, zelenih, crvenih, zelenih sa crvenom sredinom.........upustvo uz njih je na engleskom!
ivanita- Silver Rosette
Re: Sjeme čuvarkuće
Ivanita,
ako ti je do ćuvarkuća, svakako se isplati kupiti sjeme. Kako razumem sjeme je tuđeg podrijekla (jer su upute na Engleskom).
Sa sadnjom ćeš imati problema tek za 6 + mjeseci (možda tek za godinu dana!), prvo trebaš sejati pa čekati da prokliju. Nemoj presađivati (saditi na stalno mjesto!) prije no što su biljke dosta velike jer im je korijenje dosta slabo pa bi ga sadnjom mogla uništiti!
Ako budeš kupila sjeme, prepiši upustvo, pa ču ti reči ako nešto ne valja!
ako ti je do ćuvarkuća, svakako se isplati kupiti sjeme. Kako razumem sjeme je tuđeg podrijekla (jer su upute na Engleskom).
Sa sadnjom ćeš imati problema tek za 6 + mjeseci (možda tek za godinu dana!), prvo trebaš sejati pa čekati da prokliju. Nemoj presađivati (saditi na stalno mjesto!) prije no što su biljke dosta velike jer im je korijenje dosta slabo pa bi ga sadnjom mogla uništiti!
Ako budeš kupila sjeme, prepiši upustvo, pa ču ti reči ako nešto ne valja!
I'm the 1- Admin
- Number of plants : 2.000 Posts : 5336
Evo došlo sjeme! Ovako ide uputstvo!
Sempervivum species mixed
Hardy perennial succulent
Sow: April - June
Average contents: 100 seeds ( ja imam 2 paketa)
Sowing and growing instructions
Sow lightly on the surfice of the moist, light, seed compost, do not firm down.
Place in a propagator/polythene bag at 18 to 20 C.
Germination takes place 15 do 30 days.
Stratification after sowing by chilling in the fridge at 4C for few weeks, or outdoors during the winter will enhance germination.
Keep compost damp but not wet.
Once germinated provide light, but not direct sun.Transplant seedlings when large enough to handle into 7.5cm pots.
Grow on in a cold frame or cold greenhouse and plant out the following spring 15 cm apart in full sun.
Store seeds in cold,frost free area, out of direct sunlight.
Qualitiy produced and tested seeds.
Sow within two years of purchase.
Uglavnom, nije mi baš sve jasno! i unaprijed se ispričavam radi glupih pitanja koje ću sigurno postavljati!
Sempervivum species mixed
Hardy perennial succulent
Sow: April - June
Average contents: 100 seeds ( ja imam 2 paketa)
Sowing and growing instructions
Stratification after sowing by chilling in the fridge at 4C for few weeks, or outdoors during the winter will enhance germination.
Keep compost damp but not wet.
Once germinated provide light, but not direct sun.Transplant seedlings when large enough to handle into 7.5cm pots.
Grow on in a cold frame or cold greenhouse and plant out the following spring 15 cm apart in full sun.
Store seeds in cold,frost free area, out of direct sunlight.
Qualitiy produced and tested seeds.
Sow within two years of purchase.
Uglavnom, nije mi baš sve jasno! i unaprijed se ispričavam radi glupih pitanja koje ću sigurno postavljati!
ivanita- Silver Rosette
Slobodno ko malom djetetu objasni što trebam raditi
Jer mi je sve ovo skroz nepoznato!
Jer mi je sve ovo skroz nepoznato!
ivanita- Silver Rosette
Ovoga sam se bojala:
Stavi sjeme u polivinil vrečicu i stavi sve skupa u zamrzovać za 2 tjedna (samo da nije mokro / vlažno!).
Stavi sjeme u polivinil vrečicu i stavi sve skupa u zamrzovać za 2 tjedna (samo da nije mokro / vlažno!).
I'm the 1- Admin
nije mi baš jasno...evo počinjem ja..haha..
znači sad ovo sjeme kaj sam dobila (koje je extra sitno) , stavim u plastičnu vrečicu (bez zemlje? samo sjeme??) i stavim u frižider na +4 ili baš u zamrzivač(škrinju)?
I kaj onda?
znači sad ovo sjeme kaj sam dobila (koje je extra sitno) , stavim u plastičnu vrečicu (bez zemlje? samo sjeme??) i stavim u frižider na +4 ili baš u zamrzivač(škrinju)?
I kaj onda?
ivanita- Silver Rosette
ovaj prvi dio upute smo znači preskočili?
Molim te ako nije problem, napiši kaj točno sad trebam raditi po koracima... prvi put se susrećem sa ovim!
Molim te ako nije problem, napiši kaj točno sad trebam raditi po koracima... prvi put se susrećem sa ovim!
ivanita- Silver Rosette
Da, sjeme stavi u vrečicu i smrzni ga. To mu je vještačka zima, koja će mu pomoči da brže i bolje klija. Ja moje sjeme ostavljam vani preko zime.
Ja koristim propagator i stavljam vodu na dnu (obilno), de po potrebi podižem poklopac propagatora.
Sjeme klija na svjetlosti pa ga zato nesmeš suviše utiskivati u kompost. Ono se dobro drži komposta, ako je ta vlažan, pa nema potrebe za utiskivanjem.
Sljedeče pitanje molim!
Ja koristim propagator i stavljam vodu na dnu (obilno), de po potrebi podižem poklopac propagatora.
Sjeme klija na svjetlosti pa ga zato nesmeš suviše utiskivati u kompost. Ono se dobro drži komposta, ako je ta vlažan, pa nema potrebe za utiskivanjem.
Sljedeče pitanje molim!
I'm the 1- Admin
ok, 1. korak --- sjeme bez komposta u zamrzivač na 2 tjedna!
2.korak ---- u kaj stavljam to sjeme nakon ta 2 tjedna kaj provede u zamrzivaču? teglu sa kompostom pa preko toga vrečicu, u plastičnu posudu sa poklopcem ili ? pošto nemam propagator?
ivanita- Silver Rosette
Ako nemaš propagator, trebaš sama odločiti koristiti plastičnu vrečicu ili ne. Ja, kao što sam rekla, ne koristim je. Vrečica pospješuje klijanje, no i truljenje ako je vode suviše ... Bolje je zalijevati svaki dan ...
I'm the 1- Admin
Evo danas je prošlo 2 tjedna od stavljanja sjemena u zamrzivač,
odlučila sam zaljevati svaki dan kako si mi savjetovala!
Ovako to izgleda, mjesto uz prozor..ima puno svjetla i toplo je! (zanemarite posudu, nisam imala drugu )
Da li može biti tu?
odlučila sam zaljevati svaki dan kako si mi savjetovala!
Ovako to izgleda, mjesto uz prozor..ima puno svjetla i toplo je! (zanemarite posudu, nisam imala drugu )
Da li može biti tu?
ivanita- Silver Rosette
Ako ste več ugasili grijanje to je o.k. Ako niste, vodi računa o tome, da se od radiatora diže vrlo vruć zrak koji biljkama baš i ne prija!
I'm the 1- Admin
Evo da vidite kako napreduju baby sempići....
Premedeni su mi
Premedeni su mi
ivanita- Silver Rosette
Ivanita, bravo!
I'm the 1- Admin
Evo novosti o mojim bebama, čini se da ih je sunce malo spalilo nije me bilo doma zbog godišnjeg odmora, a neki ukućani koji su trebali dati koju kap vode su to zaboravili :/ ali se nadam da će se oporaviti.... uskoro neka slikica!
ivanita- Silver Rosette
Nažalost , moje bebe su se osušile (znala sam da sam ih trebala nositi sa sobom na more)
Ako ništa drugo, jedno iskustvo više, drugi puta ću pametnije!
Ako ništa drugo, jedno iskustvo više, drugi puta ću pametnije!
ivanita- Silver Rosette
O, žao mi je to čuti!
I'm the 1- Admin
Mislim da ću probati naći novo sjeme pa pokušati ponovno! I meni je žao ovih, pogotovo zato što krenuli tako lijepo! Na greškama se uči!
ivanita- Silver Rosette
Nabavila sam novo sjeme preko ebay-a (malo sam se zaigrala sa naručivanjem ) i krećem u nove pokušaje uzgoja!
Ne odustajem dok ne uzgojim svoje vlastite mališane !
Kaže se da se na greškama uči, pametnija nego zadnji put krećem u podhvat!
Uskoro neke slike!
Ako netko ima još neki savjet, koji nije u prethodnim postovima, neka slobodno napiše
Ne odustajem dok ne uzgojim svoje vlastite mališane !
Kaže se da se na greškama uči, pametnija nego zadnji put krećem u podhvat!
Uskoro neke slike!
Ako netko ima još neki savjet, koji nije u prethodnim postovima, neka slobodno napiše
ivanita- Silver Rosette
Baš mi je žao što prvi pokušaj nije uspio sa nastrpljenjem isčekujem nove slikice i nove biljčice.Ovo je za mene totlno novo nisam znala da se mogu uzgojiti iz sjemena.
arim- Red Rosette
- Number of plants : 3o Posts : 11
Eto novogog pokušaja...za sada izgleda obećavajuće
ivanita- Silver Rosette
Ivanita, držimo ti palčeve!
I'm the 1- Admin
Zbilja očaravajuće
arim- Red Rosette
- Number of plants : 3o Posts : 11
Zašto se seje u proljeće?
Prosto zato, jer su do jeseni biljke toliko velike, da mogu prezimiti vani.
Ako sejete lijeti ili u jesen, biljke trebaju prezimiti unutra, biće male, izdužene (zbog loše svetljosti zimi), podvržene bolestima ... I za male sempiće kod prezimljavanja u kuću važi isto kao što i za velike ...
Prosto zato, jer su do jeseni biljke toliko velike, da mogu prezimiti vani.
Ako sejete lijeti ili u jesen, biljke trebaju prezimiti unutra, biće male, izdužene (zbog loše svetljosti zimi), podvržene bolestima ... I za male sempiće kod prezimljavanja u kuću važi isto kao što i za velike ...
I'm the 1- Admin
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Očuvanje čuvarkuća
» Amarenini čuvarkuće
» Čuvarkuća - vrlo "stručno"
» Razmjena čuvarkuća u Hrvatskoj
» Razmjena čuvarkuća u Srbiji
» Amarenini čuvarkuće
» Čuvarkuća - vrlo "stručno"
» Razmjena čuvarkuća u Hrvatskoj
» Razmjena čuvarkuća u Srbiji
International Sempervivum forum :: Foreign language forums :: Forum o čuvarkućama (Croatian and Serbian language)
Page 1 of 2